Dig Design | www.digdesign.net.au

Omni Property Group

2007, BUILDING DESIGNERS ASSOCIATION OF VICTORIA AWARDS
Winner . Best Commercial Design Alterations/Additions
Winner . Best Interior Design: Non Residential
Winner . Most Effective Use of Glass: Non Residential
 

… rotate device for larger images …

After renovating the existing water police building which was subject to a heritage overlay, Omni Property Group approached us at Dig Design to create them a new headquarters within a small + narrow tenancy on The Esplanade St Kilda.
 
The brief was to maximise the views overlooking the St Kilda foreshore, Luna Park and the Palais Theatre, providing accommodation for 4 offices, a general work area, reception + board room.
 
Located on the ground floor and occupying only 5.7m x 29m, we chose to locate the boardroom at the front of the tenancy raising it 450mm to maximise the views across St Kilda. Enclosed in full height glazing, the boardroom does not obstruct views and allows for the reception to be located further back in the tenancy.
 
The focal point of the entry into the space is a banded branding wall that winds its way through the tenancy. Starting as a solid element is becomes more transparent as it makes its way through the space, becoming a curved glazed wall enclosing the management offices allowing for views through the front windows.
 
This project contributes to contemporary design by challenging the idea of what a small office can be + creating a space with flows easily from front to back offering views across St Kilda even from the rear of the tenancy. Clever planning and the extensive use of full height glass partitioning, the limited internal space is almost completely transparent, with bay views possible from most areas.
 
The striking and highly visible boardroom at the front of the building completes a polished design and assists in providing a corporate identity that acts as a showcase for the client, offering them a truly iconic space to inspire clients and employees alike.

Dig Design | www.digdesign.net.au

Hickory Group Stage 01

2007, BUILDING DESIGNERS ASSOCIATION OF VICTORIA AWARDS
Winner . Most Effective Use Of Colour: Non Residential
Special Commendation . Best Interior Design: Non Residential
Special Commendation . Most Effective Use Of Glass: Non Residential

 

… rotate device for larger images …

Hickory is one of Victoria’s foremost builders and wanted their office fitout designed to present a public face for them that reflected their business philosophies, alongside the launch of their new corporate logo.
 
They share a uniquely open and equally contributory relationship with their staff and contractors and this had to be reflected in the appearance of their office and in the way the office floor operates. The reception walls are a three dimensional focal point, incorporating logos, positive and negative spaces which twist and turn, drawing people through the office.
 
Never segregating the working operation from visiting contractors or potential clients, the boardroom, which is enclosed by full height glazing, looks out onto their café and a general work floor.
 
The funky, retro forms of this interior are tempered by clever use of solid and transparent colour. An unusual palette of strong, transparent colour used sparingly on full height glass partitioning offsets the cool colours of the three dimensional elements, which carry the corporate identity around the walls of the public spaces.
 
The result, while seemingly restrained, is striking and acts as a showcase for the clients’ innovation, technical skill and craftsmanship as contributory builders in Melbourne’s built environment.

Dig Design | www.digdesign.net.au

Maton Guitars

… rotate device for larger images …

Maton Guitars is Australia’s premier guitar manufacturer. With Maton’s continued growth, the Kitchen family approached Dig Design to help them accommodate a new state of the art manufacturing facility, administration wing and showroom within an existing chemical storage facility built in the 1920s. This move, whilst meeting the pragmatic requirements of an expanding business, presented Maton with the opportunity to celebrate their success and symbolically project their future.
 
Working with Maton Guitars on the brief, we wanted to capture the delicate mix of traditional methods and new technologies that are involved in the craft of guitar making and to share with their clientele the deep history of quality and innovation that has seen Maton achieve success on the national and international marketplace. Central to our design response would be the journey through the building, taking in and celebrating Maton’s past, present and future.
 
The administration area and showroom was the focus of the refurbishment and would take what was previously a warren of confused spaces and unveil a series of simple elegant spaces and forms that highlight the guitar as a beautiful object without overshadowing it.
 
Upon entering the space you are first met by the reception desk. An impressive white box that floats above the floor, the form is boldly sliced to reveal its timber inner, with the curved profile of the slice having an immediate reference of the body of the guitar without overstating.
 
The reception, boardroom and waiting areas are read as one gallery space. Acting as a backdrop to these spaces are the polycarbonate display walls. Finishing short of the ceiling the walls are read as a volume within the space rather than a dividing object and the clientele are encouraged to meander through the spaces around them. The wall is lit from within and has a translucent quality, which creates a larger sense of space, people are stimulated to see what is beyond the wall, and discover more.
 
Crossing a timber threshold in the recycled tyre flooring you enter the showroom, a large space displaying new products and merchandise. There is a significant difference in the treatment of the guitar in this area, where in the gallery the guitars are objectified and protected in individual display cases, in the showroom the guitars are openly displayed along the walls, with clients encouraged to take them down and play.
 
From the showroom you can experience the craft of guitar making as you stand in front of full height glazing overlooking the factory floor. Research and development is also accessed from the showroom and is symbolic in its location in the journey through Maton.

Dig Design | www.digdesign.net.au

Hickory Group Stage 02

2009, BUILDING DESIGNERS ASSOCIATION OF VICTORIA AWARDS
Winner . Building Design of the Year
Winner . Best Interior Design: Non Residential

 

… rotate device for larger images …

An extension to a fitout we did a few years ago this space needed a relationship with the adjacent fitout, but was to have greater flexibility whilst being casual + fun. Aside from working within the existing building’s envelope, as an extension to a previous fitout there needed to be an easy flow from old to new.
 
In pragmatic terms, the space needed to accommodate offices, meeting rooms, hot desks + a corporate hospitality area, but the client’s brief to us is always that he wants to be surprised + amazed by what we create.
 
The design successfully blends the pragmatic requirements of an office whilst meeting the client’s brief for a dynamic, relaxed and unique staff hospitality area, a backyard feel without being twee. The design seamlessly combines folly with serious architecture from the spatial breakdown through to the joinery detailing + finishing.
 
Many of the partitions in this space have been designed in glass to make the office feel as open as possible with modesty panels in decorative vinyl where required. Lighting are used to enhance the available natural light, in particular the use of coloured LED lights and a light wall in the land locked central boardroom. A focal point of the design is the staff room, plant walls, putting holes, swings and garden seating add to a smart + contemporary space that doesn’t take itself too seriously.
 
This design successfully makes its own mark within an existing building envelope whilst connecting with the adjacent tenancy fitout.