Dig Design | www.digdesign.net.au

Inverleigh Bowls + Netball Pavilion

… rotate device for larger images …

A new bowls + netball pavilion was required to replace an existing dilapidated structure on the site. This new centre has a dual orientaiton toward both the existing bowls green + the netball courts.

The design is contemporary yet continues to support the activities whilst sitting comfortably within the historic township of Inverleigh.

Dig Design | www.digdesign.net.au

Napoleons Early Learning Centre

… rotate device for larger images …

A new centre for a small country town the Napoleon Early Learning Centre is proposed to be located next to the local school thus creating the beginnings of an education precinct.
 
Public buildings in small towns become so much more than just the building that they are. They are rarely single use which is the case here, the Napoleon’s Early Learning Centre will offer child care, kindergarten, community meeting facilities as well as maternal child health services.
 
The architecture is contemporary styled with timber cladding being used as a reference to the rural surrounds whilst giving it a warm and inviting feel. A large canopy veranda is provided to the front which will encourage gathering and interaction beyond picking up your children.

Dig Design | www.digdesign.net.au

Bannockburn Cultural Centre

2013, BUILDING DESIGNERS ASSOCIATION OF VICTORIA AWARDS
Commendation . Interior Design Non-Residential

 

… rotate device for larger images …

Incorporating the use of the existing hall, a new community centre was required to cater for the needs of an ever expanding township. It was to accommodate a public hall, community meeting and training spaces, youth centre, short term office accommodation, gallery space, landscaped gardens and the Golden Plains Shire’s first permanent library.
 
A cohesive centre, that can be utilised as a whole, areas can also be zoned and operated separately. The existing building was converted into flexible meeting spaces and a youth centre. A central entrance foyer is a flexible space, with the rejuvenated hall, new public hall and new library accessed from here. The client and public have embraced the centre, in its opening week there were more than 3000 visitors.
 
The emotional value of the existing hall was fundamental in our decision to incorporate within the new centre, it was transformed internally and externally whilst being respectful of its importance to township and the volunteers who built it. Seemingly separate functions are linked and the centre is a true hub of public activity. Landscaped gardens and amphitheatres are key visual and active links between adjacent spaces.
 
A contemporary palette of materials and finishes is used throughout the entire centre connecting spaces and activities. Colours are fresh and exciting drawing the public’s attention to the centre and the activities it offers. Spaces are light and bright with large format windows and roof glazing providing natural light to central areas. Spaces are flexible with glazed partitions and operable walls used to divide and expand spaces, with window graphics used to create differing levels of privacy.
 
Timber has been used extensively throughout the centre. Timber walkways with feature timber posts are used to draw people to the centre and tie building uses together, whilst creating a natural flow from the ground to floor level. Grooved timber paneling creates a facade that is sympathetic to a weatherboard streetscape whilst having a contemporary edge. A large curved timber deck to the rear creates an amphitheatre, seating and large circular planters. Timber framing is used to articulate the hall.

Dig Design | www.digdesign.net.au

Smythesdale Wellness Centre

2010, BUILDING DESIGNERS ASSOCIATION OF VICTORIA AWARDS
Winner . Best Commercial Design, New Project

 

… rotate device for larger images …

The client had a complicated brief for this project, the building needing to do many things to fill the gap of missing services for the township + catchment area. It needed to house; a health centre, a home for the Woady Yaloak Historical Society, a mobile library, public offices, a council run community centre + a tourist information centre.
 
Located in the historical precinct of Smythesdale, this large building needed to have a low lying profile so as fit comfortably within the precinct. It is located on the site of the first homestead of the area, whilst there were no buildings left, it was important to retain the existing trees and the old brick well to the rear. Whilst it is a deliberately distinct new form, but its materiality allows for it to sit unobtrusively within the historical precinct.
 
Internally the building was zoned around usage yet remains flexible with a central corridor acting as a gallery of township history opening up to the older buildings downhill to the rear.
 
The expectations for this building were high as community meeting places are critical in small towns. The design generated a flexible centre which not only addresses immediate needs of the township, but allows for future growth.
 
As a sustainable design, the building uses very little steel preferring the use of plantation timber throughout. High performance glass is used throughout, with slot windows to less desirably orientated elevations providing connections to the surroundings without sacrificing thermal performance. Where large format windows were required, they are used in conjunction with verandas + sunscreens. The building is zoned with automatic switch-off when rooms are not in use.

Dig Design | www.digdesign.net.au

Bannockburn Recreation Centre

… rotate device for larger images …

The Bannockburn Recreation Centre is the first built stage of a larger sports precinct masterplan we prepared with the client, The Golden Plains Shire. This building had high ambitions and a tight budget. It is a completion standard basketball stadium that will be the cornerstone for an entire future sporting precinct.
 
The design, whilst a box form provides much more and we worked hard to provide a stimulating space. The entire southern facade is constructed of core fluted translucent polycarbonate sheeting. At nightfall, the court lights create a giant light box that serves to draw people into the building. During the day, this polycarbonate wall and the use of tunnel roof lighting allows for the centre to be run without the use of artificial light.
 
With a tight budget, every element of the building was selected to be durable, energy efficient, cost effective and to aesthetically enhance the space. The internal palette was neutral allowing the timber flooring to take centre stage. Rather than trying to hide the steel structure we opted to paint it black making it a striking feature of the space. Insulated wall panels provide a finished internal surface, where there was no budget allowance for wall lining.
 
Both the client and the community are ecstatic with the results.