Dig Design | www.digdesign.net.au

Osborne Street

… rotate device for larger images …

The client came to us with a run down Victorian home, on a good size block, in a great location. They were looking to transform the small introspective home into a light filled modern home for their young family.
 
The front rooms in the existing house are to be reinstated to their original glory. As most of the original detailing had been removed a lot of research has been done to justify the period features we are using, for example weatherboards where removed to see where the original veranda and window frames sat.
 
The house will then open out the the rear with new and contemporary additions. Large windows maximise the access to natural light, contrasting the insular spaces of the existing home, and direct views out onto landscaped gardens and a wrap around feature pool.
 
Open tread timber stairs go up to the first floor that accommodates the master suite with bedroom, walk in robe and ensuite, the study and an outdoor room that is designed to make the most of views across to Williamstown Beach and the park lands.
 
Externally, the first floor overhands the ground floor and provides some shading to the ground floor windows when required. A feature timber fin screen is suspended from the first floor, making the first floor appear as though it is floating above the ground floor. It gives a lightness to the building and the increasing aperture between the timber fins creates dynamic shadowing as the sun tracks across the building over the course of the day.
 
These contemporary alterations and additions to a period home create a dynamic residence which is a comfortable family home. We have worked hard to both address the clients needs and the local council’s heritage requirements for the area.

Dig Design | www.digdesign.net.au

Bridget Court

2003, BUILDING DESIGNERS ASSOCIATION OF VICTORIA AWARDS
Winner .  Best Small Budget Innovation in Building Design
 

… rotate device for larger images …

The strong simple form of this home contrasts the sloping scrubby site, with each accentuating the other.  A clean box form floating above the site highlights the rugged natural beauty of the site and allows the natural surrounds to flow freely under the building.  From the street, you enter the home via an elevated walkway which reinforces the floating feeling.
 
The budget of this home was extremely tight and keeping the design simple yet contemporary and the scale small was essential in making the project possible.  With the house sitting above the site and having a north/south orientation, windows on the east and west facades were kept to a minimum, using strip windows to frame select views which helped to address associated overlooking issues.
 
A studio space was provided in lieu of a second and third bedroom for a jewellery designer client.  The layout made it a simple exercise to instate a wall and second door replacing the studio with bedrooms for re-sale.
 
This project presented us with our first BDAV Award for “Best Small Budget Innovation in Building Design” in 2003.

Dig Design | www.digdesign.net.au

Starling Court

… rotate device for larger images …

This project, is located in the Waterways Housing Estate and has a view to the front of a large lake. The house has been designed to take advantage of the views, and whilst working with the corner site we were able to maximise the rooms and external areas to take advantage of the view.

There is a holistic approach to the site where external spaces are seen as outside rooms and an extension of the space they are adjacent to. While it was important that views be considered from the rooms it was equally important from the external spaces.

This ia alarge home with an open layout and abundant light, but a balance has been struck with the spaces keeping maintaining well proportioned rooms which flow and connect well with other rooms, making walking through the house a stimulating journey.

Dig Design | www.digdesign.net.au

O’Farrell Street

… rotate device for larger images …

The original home was a beautiful Edwardian residence dating from 1890.  It had been poorly renovated several times over the years, stripped of its period features and clad in faux brickwork.
 
The brief was to restore, renovate and extend the existing home for use as the client’s principal residence whilst a new unit was to be added to the rear of the site, facing the side street, as an investment property.
 
The front two rooms of the existing home were restored with their period features as a black timber floored entry with a feature chandelier opened onto a modern open plan home.  White walls, polished concrete floors and areas of black feature ceilings open out onto a courtyard with plunge pool via full height operable glass doors.  This black and white palette continues into the modern entertainer’s kitchen with black gloss joinery and marble features.
 
Upstairs finds the mastersuite with a coffered ceiling, dressing room and a feature Napoleon Bonaparte mosaic wall to the luxuriously appointed ensuite.
 
The contrast created between new and old gives the home a dynamic edge whilst balanced with the continuity formed through the use of a simple palette in black and white.

Dig Design | www.digdesign.net.au

Agnes Street

2016, NATIONAL ASSOCIATION OF BUILDING DESIGNERS AWARDS
Winner . Best Alterations|Additions Residential Design $350K to $800K Construction Cost
 
2016, BUILDING DESIGN ASSOCIATION OF VICTORIA AWARDS
Winner . Residential Alterations + Additions $200K to $500K Construction Cost
Commendation . Excellence in Use of Timber
 

… rotate device for larger images …

A tiny run down weatherboard house in Yarraville, the four original rooms were retained while a series of small and poorly constructed add-ons were removed and new additions built.
 
The home is not large but has a terrific sense of space through clever use of courtyards, interconnected spaces and vaulted ceilings. The use of clearstory windows allows for a light filled space without direct heat gain in the summer months.
 
Spotted Gum tongue and groove cladding has been used on the exterior of the extension this compliments the existing weatherboard residence whilst giving it a contemporary edge. Copper elements are used as highlights on the exterior, with a copper clad window pop out over the pool and to the feature courtyard.
 
The house flows nicely and feels much larger than its square metreage with the interior and exterior spaces working closely together with inviting courtyards designed to enhance the adjacent spaces.

Dig Design | www.digdesign.net.au

Albert Street

… rotate device for larger images …

A contemporary extension to a home built in the 1920s, the relationship between the old and the new was key to the success of this architectural design.
 
The small insular spaces of the original home open up to a large open plan extension which has a strong connection to the backyard. Whilst there is a spatial difference between the old and new areas of the house, there is a feeling of continuity obtained through the use of a unified finishes palette.
 
The extension is long and thin to maximise access to natural light for both the extension and the existing home. The backyard is also zoned and reflects the activities in the adjacent internal spaces.