• Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au

Bannockburn Cultural Centre

2013, BUILDING DESIGNERS ASSOCIATION OF VICTORIA AWARDS
Commendation . Interior Design Non-Residential

 
Incorporating the use of the existing hall, a new community centre was required to cater for the needs of an ever expanding township. It was to accommodate a public hall, community meeting and training spaces, youth centre, short term office accommodation, gallery space, landscaped gardens and the Golden Plains Shire’s first permanent library.
 
A cohesive centre, that can be utilised as a whole, areas can also be zoned and operated separately. The existing building was converted into flexible meeting spaces and a youth centre. A central entrance foyer is a flexible space, with the rejuvenated hall, new public hall and new library accessed from here. The client and public have embraced the centre, in its opening week there were more than 3000 visitors.
 
The emotional value of the existing hall was fundamental in our decision to incorporate within the new centre, it was transformed internally and externally whilst being respectful of its importance to township and the volunteers who built it. Seemingly separate functions are linked and the centre is a true hub of public activity. Landscaped gardens and amphitheatres are key visual and active links between adjacent spaces.
 
A contemporary palette of materials and finishes is used throughout the entire centre connecting spaces and activities. Colours are fresh and exciting drawing the public’s attention to the centre and the activities it offers. Spaces are light and bright with large format windows and roof glazing providing natural light to central areas. Spaces are flexible with glazed partitions and operable walls used to divide and expand spaces, with window graphics used to create differing levels of privacy.
 
Timber has been used extensively throughout the centre. Timber walkways with feature timber posts are used to draw people to the centre and tie building uses together, whilst creating a natural flow from the ground to floor level. Grooved timber paneling creates a facade that is sympathetic to a weatherboard streetscape whilst having a contemporary edge. A large curved timber deck to the rear creates an amphitheatre, seating and large circular planters. Timber framing is used to articulate the hall.

Location

Bannockburn

Client

Golden Plains Shire

Photographer

Rachel Lewis

© Copyright All Rights Reserved