• Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au

Bannockburn Recreation Centre

… rotate device for larger images …

The Bannockburn Recreation Centre is the first built stage of a larger sports precinct masterplan we prepared with the client, The Golden Plains Shire. This building had high ambitions and a tight budget. It is a completion standard basketball stadium that will be the cornerstone for an entire future sporting precinct.
 
The design, whilst a box form provides much more and we worked hard to provide a stimulating space. The entire southern facade is constructed of core fluted translucent polycarbonate sheeting. At nightfall, the court lights create a giant light box that serves to draw people into the building. During the day, this polycarbonate wall and the use of tunnel roof lighting allows for the centre to be run without the use of artificial light.
 
With a tight budget, every element of the building was selected to be durable, energy efficient, cost effective and to aesthetically enhance the space. The internal palette was neutral allowing the timber flooring to take centre stage. Rather than trying to hide the steel structure we opted to paint it black making it a striking feature of the space. Insulated wall panels provide a finished internal surface, where there was no budget allowance for wall lining.
 
Both the client and the community are ecstatic with the results.

Location

Bannockburn

Client

Golden Plains Shire

Photographer

Rachel Lewis

© Copyright AllRights Reserved