• Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au

Stanley Street Apartments

2007, BUILDING DESIGNERS ASSOCIATION OF VICTORIA AWARDS
Winner . Best Residential Design Multi-Unit Over 6 Dwellings
Winner . Most Effective Use of Steel
Winner . Most Effective Use of Colour: Residential
Special Commendation . Most Effective Facade Treatment

 
Located on Stanley Street in Collingwood, off vibrant Smith Street, the area has for some time been going through the urban renewal process, mostly renovations and refurbishments within a traditional warehouse environment. The client’s brief was simply to create a new apartment complex that was unlike any other in the Collingwood precinct.
 
Maximising the site, the development was to provide a diversity in unit sizes with different units offering varying facilities with all having access to natural light and secure on-site car parking. The result was a five storey complex accommodating 30 apartments, 1 commercial tenancy and 37 on-site car parks.
 
The building is constructed of concrete, aluminium, steel and glass has been designed to create a building which draws on the past of the Collingwood area yet reinterprets the common materials in a new way, creating a stimulating place to live.
 
A design focus for the building is its facade, a steel frame forms a surface that articulates and draws the public’s vision away from the private space of the apartments and provides a sculptural quality. Three feature windows break up the facade, not as a reflection of a single unit but to articulate the building as a whole, creating a strong simple image. The central window showcases a large format community artwork created by Dig Design.
 
This project contributes to contemporary design by challenging the idea of surface and facade through the use of positive and negative spaces, creating a development that invigorates + interacts its surrounds, offering a vibrant place to live. This project has value added to our client’s investment and expectations, making a significant contribution to the shape of things to come in the Collingwood area and beyond.

Location

Collingwood

Client

Hickory Group

Photographer

John Gollings

© Copyright All Rights Reserved