• Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au
  • Dig Design | www.digdesign.net.au

Smythesdale Wellness Centre

2010, BUILDING DESIGNERS ASSOCIATION OF VICTORIA AWARDS
Winner . Best Commercial Design, New Project

 
The client had a complicated brief for this project, the building needing to do many things to fill the gap of missing services for the township + catchment area. It needed to house; a health centre, a home for the Woady Yaloak Historical Society, a mobile library, public offices, a council run community centre + a tourist information centre.
 
Located in the historical precinct of Smythesdale, this large building needed to have a low lying profile so as fit comfortably within the precinct. It is located on the site of the first homestead of the area, whilst there were no buildings left, it was important to retain the existing trees and the old brick well to the rear. Whilst it is a deliberately distinct new form, but its materiality allows for it to sit unobtrusively within the historical precinct.
 
Internally the building was zoned around usage yet remains flexible with a central corridor acting as a gallery of township history opening up to the older buildings downhill to the rear.
 
The expectations for this building were high as community meeting places are critical in small towns. The design generated a flexible centre which not only addresses immediate needs of the township, but allows for future growth.
 
As a sustainable design, the building uses very little steel preferring the use of plantation timber throughout. High performance glass is used throughout, with slot windows to less desirably orientated elevations providing connections to the surroundings without sacrificing thermal performance. Where large format windows were required, they are used in conjunction with verandas + sunscreens. The building is zoned with automatic switch-off when rooms are not in use.

Location

Smythesdale

Client

Golden Plains Shire

Photographer

Rachel Lewis

© Copyright All Rights Reserved